Vol. 54, No. 1 – enero-abril – 2020
Answer coefficients to water of sugarcane varieties. A case study in the basic enterprise unit (UEB) Jesús Rabí
Carlos Lamelas-Felipe, Salvador García-Guerra, Jesús Fonseca-Arteaga, Manuel L. Vidal-Díaz y Rolando M. González-Acosta
Potencial de las variedades cubanas de caña energética para la producción de etanol celulósico
Potential of Cuban varieties of energy cane for the production of cellulosic ethanol
Ricardo Campo-Zabala, Alejandro Abril-González y Marlen Ramil-Mesa
The indicator value in the determination of the types of coloring materials present in raw sugar
Raúl Cruz-Millán
Inventario nacional de contaminantes de la calidad del aire que proceden de la quema de bagazo
National inventory of air quality pollutants from the bagazo burning
Anel Hernández-Garces, Jessica Trujillo-Frometa, Mirtha Reinosa-Valladares, Janet Canciano-Fernandez y Francisco Hernández-Bilbao
Reducción de la carga contaminante de la vinaza por producción de proteína unicelular
Reduction of vinasse’s polluting load by production of unicellular protein
Patricia M. Albarracín, María F. Lencina, Ada J. Robinson, Samanta Rearte y M.M. Elsa Ferreyra
Desarrollo y validación de un modelo en Aspen Hysys v10.0 para el proceso de fermentación alcohólica
Development and validation of a model in Aspen Hysys v10.0 for the alcoholic fermentation process
Arletis Cruz-Llerena, Osney Pérez-Ones, Lourdes Zumalacárregui-de Cárdenas, José Luis Pérez-de los Ríos
Evaluación del sistema de lagunas de oxidación en la industria productora de azúcar Urbano Noris
Evaluation of the oxidation lagoon system in the sugar industry Urbano Noris
Rosalia de la Caridad Esquivel-Figueredo, Odalis Isabel Figueredo-Sánchez, Yaimet Victoria Téllez-Pol y Rafael Rodríguez-Macfarlane
Determination of sensorial compounds in distillates obtained from alcoholic fermentation using magnetic nanostructured systems
Arianna Núñez-Caraballo, Anna Iliná, Rodolfo Ramos-González, Carolina Flores-Gallegos, Magdalena Lorenzo-Izquierdo, Cristóbal Aguilar-González, Georgina Michelena-Álvarez, Abelardo Flores-Vela y José Luis Martínez-Hernández
Effects of BioJas ® on morphological, physiological and biochemical indicators of piña MD-2 vitroplantas in the transition in vitro-ex vitro and in conditions of aclimatization
Justo L. González-Olmedo, Andrew Mbogholi, René Carlos Rodríguez-Escriba, Romelio Rodríguez-Sánchez y Georgina Michelena-Álvarez
La estruvita: el problema que puede convertirse en solución
The struvit: the problem that can become a solution
Antonio Bell-García y Caridad Suárez-Machín
Determinación de alcoholes superiores por cromatografía de gases y espectrofotometría
Determination of higher alcohols by gas chromatography and spectrophotometry
Dacelis Borroto-Mato, Magdalena Lorenzo-Izquierdo, Nancy Herrera-Marrero, Arlyn Reyes-Linares y Silvia Mato-Pérez